Τετάρτη 28 Δεκεμβρίου 2011

Καλλικράτης - Διαπιστώσεις, προβλήματα και προτάσεις

Πέρασε ένας χρόνος εφαρμογής της νέας διοικητικής μεταρρύθμισης, πρόγραμμα « Καλλικράτης». Το διάστημα δεν είναι αρκετό να κριθεί συνολικά αλλά μπορούν να βγούνε τα πρώτα συμπεράσματα και να κατατεθούν προτάσεις για τη βελτίωσή του. Παρακάτω, διατυπώνω δέκα διαπιστώσεις, προβλήματα και προτάσεις που πιστεύω πως πρέπει οι «τοπικοί μας άρχοντες» τουλάχιστον να διαβάσουν…..
1. Γνωριμία με τα χωριά του Δήμου. Είναι θετικό για τα μικρά χωριά το ότι αποφασίζουν γι’ αυτά όχι άνθρωποι από το διπλανό χωριό, με τις τοπικιστικές αντιλήψεις, αλλά κάποιοι από «πάρα πέρα». Αρνητικό όμως που αυτοί ίσως δεν ξέρουν που είναι αυτά τα χωριά και επομένως δεν γνωρίζουν από «πρώτο χέρι» τις ανάγκες τους. Χρήσιμο είναι να οργανώσει ο δήμος «περιοδεία γνωριμίας» των χωριών για τα μέλη του δημοτικού συμβουλίου.
2. Εκκρεμή πρώην δήμων. Οι πρώην δήμοι είχαν τις εκκρεμότητές τους: Ημιτελή έργα, επείγοντα προβλήματα καθημερινότητας των δημοτών τους, δάνεια, ιδιαιτερότητες των προβλημάτων. Αυτές έπρεπε να καταγραφούν, να δημοσιοποιηθούν, να μεταφερθούν στον νέο δήμο όπου και να αξιολογηθούν ανάλογα. Ποτέ δεν είναι αργά. Όπου δεν έγινε, ας γίνει τώρα. Είναι χρήσιμο αποτελεσματικές πρακτικές των π.δημάρχων για την αντιμετώπιση τοπικών προβλημάτων να υιοθετηθούν από την δημοτική αρχή ενώ δυσλειτουργίες να πάψουν να υπάρχουν.
3. Ονομασία Δήμου. Η επιλογή του ονόματος του Δήμου μας δεν είναι και η ενδεδειγμένη. Πρέπει να ξεκινήσουν οι διαδικασίες για αλλαγή του ονόματος του σε Δήμου Ευρυτάνων, όπως εξηγώ σε σχετικό άρθρο μου στο τεύχος 133 του περιοδικού μας.
4. Κατολισθήσιμοι οικισμοί. Αρκετοί οικισμοί του δήμου μας έχουν χαρακτηριστεί κατολισθήσιμοι την εποχή των σεισμών με πολλές σκοπιμότητες και με ό,τι αυτό συνεπάγεται. Όπως, δεν μπορείς να κτίσεις, δεν μπορείς να αναπτύξεις επαγγελματική δραστηριότητα. Το πιο σοβαρό πρόβλημα για ένα δήμο που πρέπει κατοικήσιμες περιοχές του να γίνουν ακατοίκητες… Πρέπει να ιεραρχηθεί σαν πρώτο πρόβλημα, να γίνουν σύγχρονες μελέτες, να γίνουν τα έργα που πιθανόν θα υποδειχθούν και να αποχαρακτηρισθούν αυτοί οι οικισμοί που πρέπει. Επειδή το πρόβλημα δεν αφορά μεγάλους οικισμούς, κανένας δεν ασχολείται σοβαρά.….
5. Οδικό δίκτυο. Το οδικό δίκτυο είναι ίσως η πιο βασική υποδομή για την ανάπτυξη του τόπου μας. Δυστυχώς, υπάρχουν ακόμα πολλά χιλιόμετρα χωμάτινων δρόμων και επικίνδυνων. Ας γίνει δόγμα της δημοτικής αρχής: σε κάθε χωρίο αντιστοιχεί και ένας ασφαλτοστρωμένος δρόμος.
6. Δημοτικά τέλη. Είναι δίκαιο να πληρώνουμε όλοι τα ίδια δημοτικά τέλη. Είναι άδικο όμως και να μην έχουμε όλοι τις ίδιες παροχές. Η καμένη λάμπα πρέπει να αντικατασταθεί αμέσως είτε πρόκειται για την κεντρική πλατεία Καρπενησίου, είτε για την πλατεία στη Ρωσκά και το ντουί να αλλάζει στα Ψιανά στον ίδιο χρόνο με τη Δομνίστα. Τα νεκροταφεία να φροντίζονται παντού το ίδιο, το χώμα που σκεπάζει τους νεκρούς μας είναι παντού το ίδιο, και το νερό να μην κόβεται και όποτε γίνει. Τα ίδια πληρώνουμε όλοι….
7. Αντικειμενική αξία. Διαβάζοντας ( ΦΕΚ 2038,τεύχος Β, 20/12/2010) τις αντικειμενικές αξίες για τα ακίνητα στην Ευρυτανία είναι να γελάς… Πως είναι δυνατόν να έχουν την ίδια αντικειμενική αξία κτίσματα σε χωριά με χωματόδρομο, χωρίς ρεύμα, τηλέφωνο, χαρακτηρισμένα κατολισθήσιμα, ακόμα και σχεδόν ακατοίκητα με άλλα που έχουν τις στοιχειώδες υποδομές, πρωτεύουσες π.δήμων; Αυτός που έπρεπε να γελάσει περισσότερο έπρεπε να είναι ο κυβερνητικός βουλευτής Ευρυτανίας που η κυβέρνησή του αποφάσισε και να αντιδράσει ανάλογα και αποτελεσματικά. Δυστυχώς, φαίνεται ότι γεννηθήκαμε σε ακριβές περιοχές και δεν το γνωρίζουμε. Πρέπει να γίνουν άμεσα ενέργειες να αντικατασταθούν οι πίνακες.
8. Συντελεστής Ειδικού Τέλους Ακινήτων. Πως συμβαίνει σε οικισμούς με χωματόδρομο και χαρακτηρισμένους ως κατολισθήσιμους να πληρώνουν το ειδικό τέλος ακινήτων με συντελεστή 4 ενώ σε άλλους, τουλάχιστον όχι κατολισθήσιμους με 3; Επίσης γιατί σε οικισμούς που για την πολεοδομία δεν είναι οικισμοί αλλά …τοπωνύμια, με κτίσματα εκτός ορίων οικισμού να ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες του κυρίως οικισμού; Στις τελευταίες σελίδες του παραπάνω ΦΕΚ αναφέρονται οι οικισμοί που ισχύουν οι αντικειμενικές αξίες. Για παράδειγμα το Παλιοχώρι της Τοπικής Κοινότητας Ψιανών δεν είναι μέσα. Μήπως για αυτές της περιπτώσεις ο νόμος ορίζει συντελεστή 3; Πρέπει ο δήμος να επανεξετάσει τους συντελεστές που ισχύουν και να προβεί στις απαραίτητες ενέργειες για διόρθωσή τους.
9.Υποβολή αιτημάτων. Με κύριο άρθρο μου στο περιοδικό παλαιοτέρα είχα προτείνει την ανάγκη να υπάρχει ένα σύστημα καταγραφής αιτημάτων και προτάσεων από τους δημότες. Έτσι, επικρότησα αμέσως την απόφαση του δημάρχου για δημιουργία της γραμμής του δημότη. Δυστυχώς όμως δεν λειτουργεί ακόμα όπως πρέπει. Υπέβαλλα αίτημα ηλεκτρονικά πριν καιρό που δεν το «είδε» κανένας…Ελπίζω με την ανάπτυξη της νέας ιστοσελίδας του δήμου να αναβαθμιστεί αυτή η χρήσιμη υπηρεσία.
10. Επιτροπή Συλλόγων.. Οι Σύλλογοι των «απανταχού καταγόμενων» απαρτίζονται από τους ανθρώπους των χωριών μας που δεν μένουν μόνιμα στο χωριό αλλά νοιάζονται γι’ αυτό ενώ στις υποχρεώσεις τους προς το δήμο είναι το ίδιο όπως αν ήταν μόνιμοι κάτοικοι. Πρέπει να ενισχυθεί η συνεργασία του δήμου με τους συλλόγους. Λόγω της ιδιαιτερότητας των χωριών μας δεν πρέπει να γίνεται διάκριση σε συλλόγους με έδρα χωριό του δήμου και συλλόγους εκτός δήμου. Στις γιορτές Δάσους το καλοκαίρι και στο φεστιβάλ «Εν όρεσι» πρέπει να κληθούν όλοι οι σύλλογοι να συμμετάσχουν με περίπτερο προβάλλοντας της δραστηριότητές τους. Μπορεί στα Ψιανά για παράδειγμα να μην ζούνε μόνιμα τόσοι ώστε να λειτουργούν σύλλογο εκεί, αλλά οι Ψιανίτες είναι αρκετοί και Σύλλογο έχουν μαζί με τους καταγόμενους από την Τ.Κ.Ρωσκάς και θέλουν να αντιμετωπίζονται σαν σύλλογος του χωριού ανεξάρτητα αν έχει έδρα, για τυπικούς λόγους, την Αθήνα. Οι Σύλλογοι πρόσφεραν και προσφέρουν πολλά. Να συσταθεί από το δήμο Επιτροπή Συλλόγων όπου θα κατατίθενται προτάσεις κυρίως πολιτιστικού περιεχομένου και να γίνεται η οργάνωση και ο συντονισμός δράσεων. Το κέρδος για τα χωριά και το δήμο μας κα θα είναι πολλαπλό.
(Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 135)
Χρήστος Γιαννακόπουλος

Δεν υπάρχουν σχόλια: