Πέμπτη 23 Δεκεμβρίου 2010

Νέος Δήμος Καρπενησίου: Τώρα αρχίζουν τα δύσκολα....

Την 1η Ιανουαρίου 2011 εγκαθίσταται η πρώτη δημοτική αρχή στο Νέο Δήμο Καρπενησίου. Ο νέος Δήμαρχος θα παραλάβει από τους έξι ( Καρπενησίου, Δομνίστας, Κτημενίων, Ποταμιάς, Προυσού, Φουρνάς) πρώην Δημάρχους : την υλικοτεχνική περιουσία των μέχρι τότε δήμων τους, που πρέπει να αξιοποιήσει, τις υποχρεώσεις τους, που πρέπει να εκπληρώσει, το ανθρώπινο δυναμικό, που πρέπει να συντονίσει.
Πολλοί θεωρούν την διοικητική μεταρρύθμιση με το όνομα « Καλλικράτης» ως ευκαιρία στον τόπο μας για ανάπτυξη. Ο χρόνος θα δείξει. Πάντως, και την μεταρρύθμιση «Καποδίστριας» πολλοί υποστήριξαν αλλά άντεξε μόνο δώδεκα χρόνια.
Η οποιαδήποτε αλλαγή δεν είναι πάντα και καλή. Το « αλλαγή νάναι και ότι νάναι…» δεν ισχύει. Η οποιαδήποτε μεταρρύθμιση για να πετύχει χρειάζεται μεταξύ των άλλων και πόρους. Μόνο ανθρώπινο δυναμικό θα παραλάβει εν αφθονία ο νέος Δήμαρχος Καρπενησίου. Και αυτό μπορεί να μην είναι αρκετό σε κάποιες ειδικότητες ενώ θα «πλεονάζει» στο γραφειοκρατικό τομέα. Οι πρώτες εξετάσεις του νέου Δημάρχου θα δοθούν σε αυτόν τον τομέα. Τον τομέα της διοικητικής οργάνωσης. Πρέπει η μετάπτωση στη νέα λειτουργία να γίνει άμεσα και ομαλά, χωρίς να επηρεάσει την καθημερινότητα του πολίτη. Λίγες ημέρες πριν την νέα λειτουργία των νέων δήμων και δεν γνωρίζουμε π.χ. ποιος θα μας εκδώσει ένα πιστοποιητικό γεννήσεως ή, που θα απευθυνθούμε όταν καεί μια λάμπα σε μια κολόνα ή στο δρόμο πέσουν πέτρες και δεν μπορούμε να περάσουμε.
Η έκδοση ενός « χάρτη του πολίτη», όπου θα περιγράφονται οι διαδικασίες με τις οποίες ο πολίτης θα λύνει τα προβλήματα της καθημερινότητας του, πιστεύω ότι πρέπει να είναι άμεση προτεραιότητα του νέου Δημάρχου. Η «μάχη της καθημερινότητας» θα κρίνει σε μεγάλο βαθμό την επιτυχία της μεταρρύθμισης. Ο πολίτης πρέπει να αισθάνεται ασφαλής στη νέα κατάσταση και σε καμία περίπτωση να μην σκεφτεί « τι καλά που ήταν πριν.» αλλά να πιστέψει « πόσο καλλίτερα είναι τώρα…» Και εδώ είναι το μεγάλο στοίχημα για το νέο Δήμαρχο. Με δεδομένο ότι οι οικονομικοί πόροι είναι ελάχιστοι, οι υποχρεώσεις πολλές, πως θα κερδισθεί το στοίχημα. Η συστράτευση όλων – σε χαλεπούς καιρούς είναι εύκολο να κάνεις αντιπολίτευση- με δημιουργική κριτική και προτάσεις και με την ανοχή μας για μια μικρή περίοδο χάριτος , πιστεύω ότι είναι αναγκαία για τη νέα Δημοτική Αρχή από την οποία περιμένουμε από την πρώτη μέρα να μας δείξει ότι μας υπολογίζει.

Χρήστος Γιαννακόπουλος
(Χωριάτικοι Αντίλαλοι τεύχος 131)

Δεν υπάρχουν σχόλια: