Τρίτη 13 Ιουλίου 2010

Η Ευρυτανία σε νέα εποχή

Η πολυσυζητημένη τα τελευταία χρόνια διοικητική μεταρρύθμιση έγινε πραγματικότητα. Ο « Καλλικράτης», το όνομα του προγράμματος για τη Νέα Αρχιτεκτονική της Αυτοδιοίκησης και της Αποκεντρωμένης Διοίκησης είναι πλέον νόμος του κράτους (Νόμος 3852, ΦΕΚ 87/7-6-2010). Η Ευρυτανία των έντεκα δήμων γίνεται με δύο δήμους και ο νομός θα αποτελεί ένα από τα πέντε περιφερειακά διαμερίσματα της περιφέρειας Στερεάς Ελλάδας.
Ο ποταμός Μέγδοβας αποτελεί το φυσικό σύνορο των δύο δήμων. Κάποιοι θα ήθελαν περισσότερους δήμους . Ακούσθηκαν όμως και φωνές για ένα δήμο, τον δήμο Ευρυτανίας. Το ερώτημα πιστεύω δεν είναι πόσοι θα είναι οι δήμαρχοι, αλλά ποιοι θα είναι. Αυτό θα το αποφασίσει ο κυρίαρχος λαός με την ψήφο του αλλά ψηφίζουν όλοι με βάση την κυρίαρχη σκέψη τους; Τα αποτελέσματα μας διαψεύδουν. Οι νέοι δήμοι θα αντιμετωπίσουν ιδιαίτερα οργανωτικά προβλήματα που σχετίζονται με την κατανομή των υπηρεσιών, τις συγχωνεύσεις οργανισμών, κατανομή προσωπικού και γενικά να στήσουν ένα νέο οργανισμό. Αν εκλεγούν άξιοι άνθρωποι με ευρύτητα πνεύματος μακριά από κομματικές σκοπιμότητες , τα πράγματα μπορεί να γίνουν καλύτερα με τους δύο δήμους. Και θα γίνουν καλύτερα όταν η καθημερινότητα του Δημότη βελτιωθεί. Όταν τα προβλήματα αντιμετωπίζονται άμεσα και αποτελεσματικά. Ασφαλώς ένας δήμος με περισσότερο πληθυσμό , έκταση, παραγωγικές μονάδες , μπορεί θεωρητικά να αντεπεξέλθει καλύτερα, αρκεί να πρυτανεύει η λογική. Ο νόμος δεν λέει πουθενά ότι όλες οι υπηρεσίες να συγκεντρωθούν στην έδρα του δήμου ή ότι ο δημότης πρέπει να « ξημεροβραδιάζεται» στην έδρα του δήμου να αντιμετωπισθεί ένα πρόβλημά του. Το πνεύμα του νόμου είναι ακριβώς αντίθετο. Ούτε ότι πρέπει να δημιουργήσουμε χωριά-πόλεις μέσα από την πρωτεύουσα του Δήμου. Θεωρητικά, πιστεύω ότι και οι έντεκα σημερινές έδρες των δήμων θα μπορούσαν να είναι έδρα και του νέου δήμου. Λόγοι γεωγραφικοί περισσότερο περιορίζουν τις δυνατότητες σε ελάχιστες. Όσο αναφορά την ονομασία των δήμων μας, αφού διατηρείται η ιστορική ονομασία δήμος Αγράφων, έπρεπε και ο δήμος Καρπενησίου να ονομασθεί Ευρυτάνων, ονομασία που υπήρχε και εκφράζει περισσότερο τους κατοίκους .Επίσης θα διατηρούταν το όνομα που δεν πρέπει να χαθεί .
Στη νέα εποχή που εισέρχεται η Ευρυτανία από το Φθινόπωρο πρέπει να μην υπάρχουν τα προβλήματα της σημερινής κατάστασης και με τις νέες αυξημένες αρμοδιότητες, αλλά και υποχρεώσεις , της τοπικής αυτοδιοίκησης και της περιφέρειας, πρέπει να οδηγηθούμε σε αυτό που αποβλέπει και ο νομοθέτης: «Οι νέοι δήμοι θα είναι ικανοί να ανταποκριθούν στις σύγχρονες απαιτήσεις…». Στην Ευρυτανία της άνισης ανάπτυξης και των πολλών προβλημάτων, αφού έχει σχεδόν εγκαταλειφτεί από μόνιμο πληθυσμό, πρέπει να εκμεταλλευτεί πλήρως τις νέες δυνατότητες που παρέχει ο νόμος και χωρίς τοπικισμούς να προχωρήσει στη νέα εποχή. Αν χαθεί η ευκαιρία, σε νέο «Καλλικράτη» μπορεί να είναι ο σημερινός νομός μας κοινότητα δήμου με έδρα εκτός νομού.

Χρήστος Γιαννακόπουλος
(Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 129)

Δεν υπάρχουν σχόλια: