Κυριακή 11 Ιανουαρίου 2009

Ευρυτανία:Τουριστικός προορισμός για όλο το χρόνο

Η ομορφιά της Ευρυτανικής φύσης είναι αναμφισβήτητη. Ο Θεός απλόχερα μας έδωσε βουνά, βράχια, ποτάμια και φαράγγια.
Το χειμώνα, τα βουνά με τα στολισμένα έλατα και τις πλαγιές τους με χιόνι, κάνουν τους λάτρεις του χιονιού, να κατακλύζουν την περιοχή του Καρπενησίου, όπου υπάρχει στο Βελούχι και το χιονοδρομικό κέντρο.
Το καλοκαίρι, τα ποτάμια με τα φαράγγια τους και οι απαράμιλλες φυσικές ομορφιές αποτελούν κριτήριο επιλογής για αυτούς που αγαπούν τη φύση και δραστηριότητες σε συνάρτηση με αυτές.
Τα μοναστήρια μας, με την Παναγία την Προυσσιώτισα, έλκουν ολοχρονίς προσκυνητές από ολόκληρη την Ελλάδα. Το αθλητικό κέντρο Καρπενησίου φιλοξενεί αρκετές ομάδες δημιουργώντας «ρεύμα» αθλητικού τουρισμού. Οι ξενοδοχειακές υποδομές δημιουργούν προϋποθέσεις διεξαγωγής συνεδρίων, αναπτύσσοντας έτσι το συνεδριακό τουρισμό.
Γενικά, κάθε εποχή η Ευρυτανία, έχει χάρες που μπορούν να προσελκύσουν πολλούς επισκέπτες.
Η τουριστική ανάπτυξη όμως, ακολουθεί το δρομολόγιο Καρπενήσι-Προυσός, με αποτέλεσμα οι άλλες περιοχές να μένουν στο περιθώριο. Όλα τα χωριά της Ευρυτανίας- 80 π. κοινότητες και δύο δήμοι- είναι όμορφα. Πόσα όμως από αυτά είναι επισκέψιμα όλο το χρόνο; Σε κάποια, το άθλιο συγκοινωνιακό δίκτυο επιτρέπει μόνο το καλοκαίρι τη μετάβαση. Πολλά άλλα , με τουριστικές υποδομές, έρημα το χειμώνα δεν «δέχονται» επισκέψεις. Κάποια άλλα, «θλίβονται» στον ίσκιο του Καρπενησίου, ακόμα και το καλοκαίρι, που δεν υπάρχουν προβλήματα πρόσβασης, άγνωστα στους ξένους.
Δυστυχώς, η μέχρι τώρα προσπάθεια τουριστικής ανάπτυξης της περιοχής μας τείνει να καταστήσει εξίσωση το Ευρυτανία = Καρπενήσι, που θα είναι ολέθριο όχι μόνο για την Ευρυτανία , αλλά και για το Καρπενήσι. Η περιοχή του Καρπενησίου έχει τις υποδομές, οι ομορφιές όμως βρίσκονται κυρίως στα χωριά. Πριν είναι αργά, ας δώσουμε και σε αυτά το δικαίωμα να εκμεταλλεύονται την επισκεψιμότητά τους κατασκευάζοντας τις αντίστοιχες υποδομές.

Χρήστος Γιαννακόπουλος
(Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 123)

Δεν υπάρχουν σχόλια: