Ο Γενάρης και Φλεβάρης είναι οι μήνες που οι σύλλογοι πραγματοποιούν τις εκδηλώσεις για την κοπή της βασιλόπιτας και του ετήσιου χορού.
Πόσο χρήσιμες είναι οι παραπάνω εκδηλώσεις;
Στην κοπή της βασιλόπιτας δίνεται η ευκαιρία να συγκεντρωθούν τα μέλη ενός συλλόγου και να ανταλλάξουν ευχές, συνήθως στις αρχές του χρόνου.
Στις συνεστιάσεις δίνεται η ευκαιρία στα μέλη ενός συλλόγου, μαζί με τους φίλους τους να μαζευτούν και να διασκεδάσουν.
Σκοπός των παραπάνω εκδηλώσεων είναι οι σύλλογοι να κάνουν αισθητή την παρουσία τους στα μέλη τους και να δώσουν την ευκαιρία να καλλιεργηθούν οι σχέσεις μεταξύ τους. Σήμερα, που οι περισσότεροι πρωτεργάτες ίδρυσης των εθνικοτοπικών (πατριωτικών) συλλόγων πριν μερικά χρόνια είτε έχουν φύγει από τη ζωή είτε έχουν αποσυρθεί, και τους οποίους ένωνε μεταξύ τους φιλία που ξεκινούσε από τα παιδικά τους χρόνια στο χωριό, πρέπει να γίνονται εκδηλώσεις που θα φέρουν κοντά τους «δεύτερης και τρίτης » γενιάς χωριανούς.
Στους περισσότερους συλλόγους είναι κοινή διαπίστωση ότι « κάθε πέρυσι και περισσότεροι» σι’ αυτές τις εκδηλώσεις. Αυτό οφείλεται ότι έχει ατονήσει το «είμαστε χωριανοί» , κοινό πιστεύω σι’ αυτούς που πλαισίωναν όταν ιδρύσαν τους συλλόγους. Πρέπει αυτό το αίσθημα να καλλιεργήσουν σήμερα οι σύλλογοι αν θέλουν να επιβιώσουν. Αν δεν προσπαθήσουν να φέρουν κοντά τους νέους, να γνωρισθούν και να τους πείσουν ότι οι σύλλογοι τούς ανήκουν. Μέσα από αυτούς δεν θα κρατήσουν μόνο αναμνήσεις από το χωριό των γονέων τους αλλά θα μπορούν να ζουν κάποιες μέρες το χρόνο, κυρίως το καλοκαίρι, σι ‘ αυτό , χωρίς να αισθάνονται ξένοι. Και αυτό είναι πάρα πολύ σημαντικό.
Πρέπει, όμως οι παραπάνω εκδηλώσεις των συλλόγων να αποκτήσουν ένα διαφορετικό περιεχόμενο. Μέσα από την εκδήλωση κοπής της πίτας μπορούν να παρουσιασθούν στοιχεία της ταυτότητας του χωριού, των ανθρώπων του και γενικά θέματα που θα αποτελέσουν το κίνητρο σε περισσότερους να παραβρεθούν. Το ίδιο με το χορό, που μπορεί να είναι το πανηγύρι του χωριού στη πόλη.
Στο ίδιο πνεύμα των εκδηλώσεων στη πόλη, πρέπει και το καλοκαίρι να γίνονται εκδηλώσεις στα χωριά μας. Πρέπει να καταλάβουμε όλοι μας ότι η καταγραφή της ιστορίας των χωριών μας, η διατήρηση των εθίμων, η συντήρηση των μνημείων, όπως των εκκλησιών, η φροντίδα των υποδομών ( δρόμοι-πλατείες κλπ.) είναι στόχοι που όλοι οι σύλλογοι έχουν και ποτέ δεν μπορούμε να πούμε ότι εκπληρώθηκαν αφού είναι διαχρονικοί. Για την πραγματοποιησή τους χρειάζονται οι χωριανοί και οι σύλλογοι έχουν υποχρέωση να φροντίσουν να υπάρχει αυτό το συναίσθημα μεταξύ των μελών τους.
( Δημοσιεύθηκε στους Χωριάτικους Αντίλαλους, τεύχος 132)
Τρίτη 26 Απριλίου 2011
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου