Ο Αρχαίος σοφός Σόλωνας, όταν θέσπισε τους νόμους της Αρχαίας Αθήνας, τιμωρούσε όποιον Αθηναίο πολίτη δεν ήθελε να ασχοληθεί με τα κοινά. Εμείς σήμερα πως μπορούμε να συμμετέχουμε στα κοινά του δήμου μας, του κύτταρου της Δημοκρατίας μας; Η συμμετοχή μου στα κοινά δεν σημαίνει κατά ανάγκη ότι πρέπει να είμαι υποψήφιος για κάποια θέση. Υπάρχουν «εκλεγμένοι» που ποτέ δεν ασχολήθηκαν με τα κοινά και, αντίθετα, πολλοί που δεν εκλέχθηκαν ποτέ αλλά είναι μπροστά στα τοπικά προβλήματα.
Μας τυχαίνει αρκετές φορές να δούμε κάτι στραβό. Μία λάμπα που δεν ανάβει, μία λακκούβα που άνοιξε στο δρόμο, κάποιο μονοπάτι που πρέπει να καθαρισθεί, μία βρύση που τρέχει και πολλά ακόμα καθημερινά ερεθίσματα.
Επίσης , αρκετές φορές θα διαπιστώσουμε δυσλειτουργίες σε διάφορους τομείς και θα σκεφτούμε ίσως, πως θα γινόντουσαν καλλίτερα αν εφάρμοζαν άλλες διαδικασίες .
Τι μπορούμε να κάνουμε σήμερα;
Αν πάμε στο δήμο θα βρούμε περισσότερους αναρμόδιους για την πρόταση μας παρά αρμόδιους. Αν απευθυνθούμε στον ίδιο τον δήμαρχο ή στους δημοτικούς συμβούλους, το πιθανότερο είναι να ακούσουμε « Από ιδέες άλλο τίποτα, στη πράξη κολλάμε». Και δεν έχουν άδικο. Πόσοι τοπικοί άρχοντες είναι διατεθειμένοι να υλοποιήσουν τις εφαρμόσιμες ιδέες; Το πιθανότερο είναι η πρόταση μας να μην προωθηθεί στο Δημοτικό Συμβούλιο ή να μην έχει τύχει. Αν θεωρηθεί ότι είναι προσωπικό μας αίτημα , τότε πρέπει να περιμένουμε στις εκλογές.
Τι πρέπει να γίνει;
Πρέπει σε κάθε δήμο να δημιουργηθεί « Τράπεζα Προτάσεων Πολιτών» , όπου ο καθένας μας θα μπορεί να καταθέτει τις προτάσεις του για οτιδήποτε νομίζει ότι μπορεί να γίνει καλλίτερα. Επίσης να καταθέτει οτιδήποτε στραβό βλέπει και του χαλά την καθημερινότητα. Εκεί αφού πάρει «αριθμό πρωτοκόλλου» να έχει τη δυνατότητα ο πολίτης να παρακολουθεί την εξέλιξη της.
Τα οφέλη θα είναι πολλά. Δεν θα μπορεί να ισχυρισθεί ο κάθε ένας δημοτικός άρχοντας « δεν ήξερα το πρόβλημα» και δεν το έλυσα. Ούτε όταν έρχονται εκλογές θα διαβάζουμε στα προγράμματα των υποψηφίων δέσμες ιδεών χωρίς πρόθεση να τις εφαρμόσουν. Ο κάθε τοπικός άρχοντας θα κρίνεται από τις προτάσεις των πολτών που εφάρμοσε.
Η Τράπεζα Προτάσεων θα αποτελεί τη δεξαμενή άντλησης εφαρμόσιμων προτάσεων και διαδικασιών , όλες καταθέσεις των πολιτών , που αν χρησιμοποιηθούνε από τις δημοτικές αρχές , ασφαλώς θα βελτιώσουν την καθημερινότητα μας. Οι διάφορες « γραφικότητες » που ασφαλώς θα συμβαίνουν με κατάθεση εξωπραγματικών προτάσεων , ας μην σταθούν τροχοπέδη για ένα τέτοιο θεσμό που θα φέρει τον πολίτη να συμμετέχει ενεργά στα κοινά.
Χρήστος Γιαννακόπουλος
( Περιοδικό Χωριάτικοι Αντίλαλοι, τεύχος 121)
Πέμπτη 10 Ιουλίου 2008
Εγγραφή σε:
Σχόλια ανάρτησης (Atom)
Δεν υπάρχουν σχόλια:
Δημοσίευση σχολίου