Πολύ δύσκολες ημέρες πέρασε ο νομός μας τους μήνες Νοέμβριο και Δεκέμβριο του 2020. Η πανδημία εξαπλώθηκε σαν το γεναριάτικο χιόνι και σχεδόν σκέπασε όλο το νομό. Ευτυχώς, ήδη κατά τον πρώτο μήνα του νέου έτους, το χιόνι έλιωσε, χωρίς όμως αυτό να σημαίνει πως δεν θα « ξαναχιονίσει», αν δεν προσέξουμε. Μόνο που τώρα έχουμε και ομπρέλα (εμβόλιο) που σιγά σιγά μοιράζεται σε όσους θέλουν.
Επομένως, με την βοήθεια του Θεού, πιστεύω ότι το καλοκαίρι του 2021 θα θυμίζει το καλοκαίρι του 2019 και όλα τα προηγούμενα από αυτό καλοκαίρια, αλλά σε καμία περίπτωση το καλοκαίρι του 2020. Θα το περάσουμε πάλι με γιορτές στα χωριά μας και επιπλέον θα τιμήσουμε τα 200 χρόνια της επανάστασης του ’21.
Επιστρέφοντας πάλι σε μία κανονική ζωή, αντιμετωπίζοντας τις δυσμενείς επιπτώσεις στην
οικονομική ζωή του τόπου μας και στην κοινωνία, πρέπει να αξιοποιήσουμε τα διδάγματα
της πανδημίας και να συνεχίσουμε διατηρώντας και βελτιώνοντας ορισμένες καλές πρακτικές που αποκτήσαμε αυτό το διάστημα. Άλλωστε, μην ξεχνάμε ότι πολλές εφευρέσεις του
ανθρώπου που σημάδεψαν την πορεία του, πραγματοποιήθηκαν σε δύσκολες καταστάσεις
για αυτόν. Παράδειγμα, ο πρώτος ηλεκτρονικός υπολογιστής σχεδιάσθηκε το 1943.
Σε αυτά τα διδάγματα μπορούν να συμπεριληφθούν τα παρακάτω:
- Το νοσοκομείο Καρπενησίου, το μόνο νοσοκομείο στον νομό μας, πρέπει να είναι επαρκώς στελεχωμένο σε ιατρικό και νοσηλευτικό προσωπικό. Να υπάρχουν γιατροί σε όλες τις ειδικότητες και τα απαραίτητα μέσα. Η πανδημία προώθησε τις διαδικασίες στελέχωσής του.
Μετά την πανδημία, θα πρέπει όχι μόνο να διατηρηθούν οι υποδομές που αναπτύχθηκαν, αλλά και να βελτιωθούν. Αν είχαμε πλήρως στελεχωμένο και επαρκώς εξοπλισμένο το νοσοκομείο, δεν θα υπήρχε τόσο άγχος για το πού θα νοσηλευτούν αυτοί που θα νοσήσουν από τον κορονοϊό.
- Το διαδίκτυο είναι αναγκαίο για την καθημερινή μας ζωή, περισσότερο και από το τηλέφωνο, με την επικοινωνία να ανήκει στις κυριότερες υπηρεσίες που προσφέρει. Πρέπει σε κάθε χωριό του νομού μας, να υπάρχει δυνατότητα σύνδεσης στο διαδίκτυο. Σε κάποια χωριά, δεν υπάρχει ακόμα σήμα και για κινητό τηλέφωνο.... Πώς θα γίνει τηλεκπαίδευση χωρίς internet σε χωριά των Αγράφων, όπως σωστά δηλώνει και ο δήμαρχος Αγράφων; Το γρήγορο internet, ίσως είναι πιο αναγκαίο σε απομακρυσμένα χωριά. Η πανδημία επιτάχυνε την κάλυψη ορισμένων περιοχών με γρήγορο internet. Να συνεχισθεί η κάλυψη για όλο το νομό.
- Η πολιτεία επιτάχυνε το μεγάλο άλμα στην ψηφιακή εποχή παρέχοντας μία σειρά υπηρεσιών ηλεκτρονικά. Χωρίς την δυνατότητα να μπορούμε από τον υπολογιστή μας να πραγματοποιούμε μια σειρά συναλλαγών με το δημόσιο, πιστεύω ότι η ζωή μας στην πανδημία θα ήταν πιο μαρτυρική. Ακόμα, και η υπηρεσία mykeplive, την οποία υποστηρίζει και ο δήμος μας, μας δίνει την δυνατότητα εξυπηρέτησης στο ΚΕΠ από το ....χωριό μας. Αυτό, πρέπει να διατηρηθεί και στην μετά την πανδημία εποχή.
- Πολλές συναλλαγές πραγματοποιούνται μέσω του διαδικτύου. Από πληρωμή λογαριασμών και τραπεζικών συναλλαγών μέχρι έκδοση πιστοποιητικών και εντύπων γενικά. Ο ψηφιακός αναλφαβητισμός όμως, που αφορά σε μεγάλο βαθμό (ποσοστό) ιδίως την τρίτη ηλικία, εμποδίζει κάποιους συνανθρώπους μας από αυτές τις υπηρεσίες. Μήπως πρέπει ο δήμος ή η περιφέρεια να καταρτίσει σχετικά προγράμματα επιμόρφωσης;
- Το ηλεκτρονικό εμπόριο σημειώνει ημέρες δόξας αυτή την εποχή. Ωστόσο, ακόμα και αν
στο Καρπενήσι είναι σχετικά εύκολο για κάποιον να παραλάβει προϊόν από οποιοδήποτε
ηλεκτρονικό κατάστημα, δεν ισχύει το ίδιο για τα χωριά. Δεν γνωρίζω κατά πόσο οι έμποροι
του Καρπενησίου αλλά και των χωριών μας έχουν ή σκοπεύουν να ανοίξουν ηλεκτρονικό
κατάστημα. Πάντως, το να παραδίδουν προϊόντα και στα χωριά με κάποιο λογικό κόστος, είναι καλή πρακτική.
- Μπορεί κάποιος από το σπίτι του στο χωριό να δουλεύει σαν να είναι στο γραφείο του,
στην πόλη, αρκεί να έχει καλό internet. Κάποιοι, γυρίσανε στο χωριό και εργάζονται με τηλεργασία. Μπορεί και μετά την πανδημία να ενθαρρυνθεί αυτή η προσπάθεια και να δοθούν
κίνητρα για να δούμε στα χωριά μας ανθρώπους να εργάζονται με αυτό τον τρόπο.
Συνοψίζοντας, θα λέγαμε, ότι με την πανδημία μάθαμε:
- Να χρησιμοποιούμε το διαδίκτυο για μια σειρά συναλλαγών με το δημόσιο.
- Να κάνουμε μάθημα με τηλεκπαίδευση
- Να αγοράζουμε από το διαδίκτυο
- Να εργαζόμαστε από το σπίτι μας
- Να συμμετέχουμε σε τηλεδιασκέψεις
- Να συναλλασσόμαστε με ιδιώτες από τον υπολογιστή μας
Αυτές, είναι καλές πρακτικές που θα μας μείνουν και θα τις βελτιώσουμε. Την συνήθεια
όμως της κοινωνικής αποστασιοποίησης, καλό είναι να την ξεχάσουμε με την πρώτη ευκαιρία.
Χρήστος Γιαννακόπουλος
Χωριάτικοι Αντίλαλοι τεύχος 171